Wedstrijdzwemmen

Een teambalsport die zwemmend wordt uitgeoefend

Wat is wedstrijdzwemmen?

Wedstrijdzwemmen wordt beoefend in een 25-meter bad (kortebaan) of een 50-meterbad (langebaan). Bij een zwemwedstrijd kunnen, afhankelijk van het aantal banen in een zwembad, meestal vijf tot acht deelnemers tegelijk starten. De banen zijn gescheiden door drijvende lijnen of de nieuwe strak boven het water gespannen lijnen die speciaal zijn ontworpen om zo min mogelijk golving in de andere banen te krijgen. Nog altijd worden start- en aankomsttijden met de hand geklokt. Ook zijn er een aantal baden waar de tijden elektronisch worden gemeten door middel van sensoren, waarbij de thuisplaat moet worden aangetikt met de handen.  Bij een zwemwedstrijd zijn altijd een aantal officials aanwezig.
Kinderen van 7 tot 16 jaar die willen gaan wedstrijdzwemmen , kunnen proeftrainingen volgen in het zwembad De Waterthor op de Donderdag en Vrijdagmiddag van 16.00u-17.45u.
Zij moeten minimaal het A en B diploma hebben.
Daar geven wij trainers advies en informatie en kijken hoe uw zoon of dochter zwemt, Zij mogen 4 proeft trainingen volgen en U mag de eerste keer meekomen naar de zwemzaal.
Voor zwemsters en zwemmers van 12 jaar tot en met 20 jaar en voor zwemsters en zwemmers van 20 jaar tot en met 30 jaar, die al wedstrijdzwemmer(ster) zijn geweest, is er in het zwembad Zuiderpark op maandag en woensdag van 5.30u-7.00u ook training, daar kan voor een proeftraining langs komen en lid worden. En Ouders of andere familieleden moeten bereid zijn in overleg met de zwemcommissie official te worden !! Zonder officials is namelijk het niet mogelijk om wedstrijden te organiseren.

.

  • vrije slag
  • vlinderslag
  • rugslag
  • schoolslag
  • borstcrawl
  • weinig blessures
  • goede conditie
  • 5x trainen in de week
DSZ-zwemmen-wedstrijdzwemmen

Het ontstaan van wedstrijdzwemmen

De geschiedenis van het wedstrijdzwemmen lijkt veel op de geschiedenis van het zwemmen. Zodra mensen leerden zwemmen, hielden ze al snel zwemwedstrijdjes onderling. Er zijn bewijzen van die wedstrijdjes gevonden bij de oude Egyptenaren en Grieken. Wedstrijdzwemmen werd echt ontwikkelt in de 19e eeuw. Engeland was het land dat voorop liep op het gebied van wedstrijdzwemmen. In 1837 werden er in dat land al zwemcompetities gehouden. Deze zwemwedstrijden werden gehouden tussen zes zwemclubs in Londen.

In 1896 werd zwemmen een Olympische sport. Alleen mannen mochten meedoen en het waren maar twee afstanden die gezwommen werd, de 100-meter en de 1500-meter vrije slag. De Olympische Spelen van 1904 had al meer zwemonderdelen, wel 9. Bij de Olympische Spelen van 1912 mochten voor het eerst ook vrouwen meedoen. Tegenwoordig is het zwemonderdeel bij de Olympische Spelen een van de grootste sportonderdelen van dit toernooi.

Trainingstijden

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag
05:30 – 07:00 uur Zuiderpark 05:30 – 07:00 uur Zuiderpark 16:15 – 17.45 uur Waterthor 16:15 – 17.45 uur Waterthor

Voor meer informatie kunt U contact opnemen met:

Hr. A.J. van der Vin
Tel: 070-3671162
e-mail: wedstrijdzwemmen@dsz-zwemmen.nl

Wedstrijd

zwemmen.

Zwemmend zo snel mogelijk afleggen van een vastgestelde afstand

Wil je foto’s zien van onze sport?