Schoonspringen

Salto’s en duiken van grote hoogtes

Wat is schoonspringen?

Schoonspringen, een kwestie van durven en niet bang zijn voor water. Spring eens van de plank onder professionele leiding van de trainers van “Joop Stotijn”. “Joop Stotijn” is de schoonspringafdeling van zwemvereniging D.S.Z. en vernoemd naar een bekende schoonspringer die begin jaren 50 van de vorige eeuw is overleden. Al 60 jaar wordt bij “Joop Stotijn” het schoonspringen beoefend. Schoonspringen is natuurlijk meer dan alleen van een plank afspringen. Ook wordt er van de kant geoefend. Wij hebben momenteel groepen voor de jeugd (tot ca 11/12 jaar) en voor ervaren oud-schoonspringers die weer willen gaan schoonspringen als master. Voor actieve turn(st)ers tot ca 15 jaar met voldoende technische vaardigheden zijn er ook beperkt mogelijkheden. Kom als je tot één van deze groepen behoort een keer proberen op een proefles. Let op: momenteel zijn er wachtlijsten voor de meeste uren als je lid wilt worden. Voor de dinsdag avond is de wachtlijst op dit moment helaas meer dan 6 maanden. In principe nemen wij nieuwe springers aan op de maandag Waterthor en Zaterdag Hofbad.

  • lenigheid
  • goede conditie
  • timing
  • souplesse
  • elegantie
  • individueel- of synchroonspringen
  • voor jong en oud-springers
  • 1 of 2x trainen in de week

Het ontstaan van schoonspringen bij Joop Stotijn/DSZ

De Haagse Springclub “Joop Stotijn” is 25 januari 1954 opgericht in Den Haag door een groepje schoonspringers onder leiding van J. de Haas en C. Du Burck. Voor de oprichting van de vereniging was de bekende Nederlandse schoonspringer ‘Joop Stotijn‘ overleden en de toenmalige oprichters besloten de vereniging naar hem te noemen.

Uit het archief van de vereniging blijkt dat men zich in het begin vooral bezig hield met het geven van schoonspringdemonstraties. Ook heeft de vereniging een start gemaakt met de organisatie van kwalificatiewedstrijden voor de Nationale clubkampioenschappen. Deze zouden later uitgroeien tot de Nederlanse Kampioenschappen Schoonspringen.

In de loop der jaren heeft de vereniging diverse nationale kampioenen en deelnemers aan internationale wedstrijden gekend. Voorbeelden hiervan zijn Greetje Lugthart, Hans Feis, Lia Yap, Mariëtte van der Want en Wessel Zimmermann.

Op 1 januari 1997 is de schoonspringvereniging gefuseerd met DSZ waardoor DSZ de eerste Haagse vereniging met alle vier de zwemsporten is geworden. In de fusie is de naam “Joop Stotijn” voor de afdeling schoonspringen overgenomen.

Trainingstijden

maandag dinsdag zaterdag
17:30 – 18:45, de Waterthor, Beginners <11 jaar 18:30 – 19:15, het Hofbad, Beginners <13 jaar 11:00 – 13:30, het Hofbad, Wedstrijdspringers
 18:00 – 19:00, de Waterthor, Jeugd  18:30 – 19:15, het Hofbad, Jeugd 11:00 – 12.30, het Hofbad, Jeugd
 17:30 – 19:00, de Waterthor, Wedstrijdspringers  18:30 – 20:00, het Hofbad, Wedstrijdspringers 11:00 – 12:30, het Hofbad, Masters/Recreanten
19:00 – 20:00, het Hofbad, Masters en recreanten  12:30 – 13:15, het Hofbad, Beginners

Schoon
springen.

Een sport waarbij zo mooi mogelijk vanaf een plank of platform in het water wordt gesprongen

Wil je foto’s zien van onze sport?